ידעתם שהעין עלולה להידבק מקורונה?

שושנה אולמן

נכתב על ידי שושנה אולמן

יול 6, 2023

כבר בימי הקורונה הראשונים, עלה בקרב הרופאים והמומחים החשש שהנגיף עלול לעבור גם דרך העיניים. על פי מחקרים, אדם ממוצע בעיניו ובפניו לפחות 25 פעמים בשעה, כך שבמידה שהקורונה עוברת מאדם לאדם גם דרך העיניים, הסיכוי להדבקה המונית והתפשטות המחלה הוא גדול מאוד.

זן חדש של קורונה שפוגע בילדים

בחודשים האחרונים מתפשט בעיקר בהודו, אך נמצא גם לפחות ב–20 מדינות נוספות הארקטורוס – וריאנט חדש של מגפת הקורונה, או בשמו הרפואי – XBB.1.16 ; מדובר על וריאנט שנושא מוטציות של חלבון הספייק, שמתפשט מהר.

עד כה, נראה שהזן החדש תוקף בעיקר ילדים עד גיל 12. התסמינים שמאפיינים את וריאנט הארקטורוס הם חום גבוה ושיעול, אך גם דלקות עיניים ויראליות שמתאפיינות באדמומיות בעיניים, גרד או צריבה בעיניים ללא הפרשות.

מחקרים מראים שנגיף הקורונה אובחן גם בנוזל הדמעות, אך בקרב החוקרים עוד אין ודאות שהדמעות מדבקות בנגיף. יחד עם זאת, נוכחותו ואבחונו של הווירוס בדמעות, יכולים להעיד על יכולת הדבקה של הדמעות ולהיות מקור לדלקת מקומית בעיניים ויתכן גם להדבקה של הגוף בקורונה.

שמים עין על הווריאנט החדש

מארגון הבריאות הבינלאומי נמסר שהם עוקבים אחר קצב ההתפשטות של זן הארקטורוס ושקצב ההדבקה של הזן מהיר משל זנים קודמים; לדברי ארגון הבריאות הבינלאומי ציבור המשתמשים בעדשות מגע באופן קבוע, נמצאים בסיכון להידבקות בקורונה.

בשביל להקטין את סיכוי ההדבקה בזן הארקטורוס, ממליצים המומחים לשטוף היטב את הידיים לפני השימוש בעדשות מגע. כמו כן, ההמלצה בתקופה זו, או לפחות עד החלשות זן הארקטורוס היא לדאוג להיגיינת  הידיים.

המומחים מסבירים שדלקת העיניים הוויראלית שהתפתחה בקרב הילדים חולי הקורונה, דומה לדלקת שהתפתחה מנגיף אחר שגורם לדלקת עיניים ויראלית ושקשה להבדיל ביניהן. במקרה של הופעת אודם בעיניים, גרד או צריבה, רצוי לבדוק האם מדובר בקורונה.

על אף הימצאותו של זן הארקטורוס בישראל, נראה שבחודשים האחרונים מצב הקורונה בישראל יציב: מספר המאושפזים במצב בינוני עד קשה עומד על בין 120–150 איש, שרובם אינם מחוסנים, ושממוצע המאומתים אינו עולה על 380 חולים בשבוע.

כדאי גם לקרוא: רופא עיניים כללית – רופא עיניים אשר נמצא בהסדר עם קופת חולים כללית

סיכום – זן קורונה שפוגע בעיניים

זן הקורונה החדש שהתפשט בהודו אובחן ב–20 מדינות נוספות, אך בקצב הידבקות יותר איטי; עם זאת, מדובר על זן שפוגע בעיניים ומעודד תסמינים של דלקות עיניים ויראליות בקרב ילדים. הזן איננו מסוכן ואין הוכחה לעלייה בתמותה.

שושנה אולמן

שושנה אולמן

שושנה היא הכותבת הראשית של אתר בריאות, רפואה ואורח חיים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *