עצירות היא תופעה שתוקפת רבים מאיתנו שוב ושוב ושוב. לרוב מדובר במשהו שחולף לאחר יום או יומיים ואפילו לאחר מספר שעות ובדרך כלל המקור שלו במזון כלשהו שאכלנו. לצד אלו הסובלים מעצירות מדי פעם בפעם ישנם אנשים שסובלים מעצירות כרונית ומתקשים מאד לפתור את הבעיה. ביקור אצל פרוקטולוג מוסמך יכול לעזור מאד לאתר את מקור הבעיה ולעשות את השינויים הדרושים כדי להקל משמעותית על מי שסובל מהבעיה הזו.
ממה נגרמת עצירות?
ישנן מספר סיבות שונות למה בדיוק אנחנו סובלים מעצירות. הסיבה העיקרית היא אורח חיים לא בריא. תזונה שכוללת קמח לבן, בשרים כבדים, הרבה מאכלי בצק, סוכרים ושומנים ואין בה סיבים תזונתיים שמגיעים בעיקר מפירות וירקות תגרום לעצירויות קשות. כמו כן, שתייה של מים עוזרת למניעת עצירות וכדאי לשתות מדי יום בין 8-10 כוסות מים בסך הכל. אנשים שלא שותים מספיק או ששותים בעיקר קפה ומשקאות קלים נוטים יותר לסבול מעצירויות.
מתח נפשי: מתח נפשי יכול לגרום לביטויים שונים גופניים ובין היתר גם לעצירות. כאשר הגוף מתוח ומערכת העצבים מתוחה, תפקוד מערכת העיכול שגם בה יש עצבים אינו תקין. הגוף מתוח ולכן המערכות לא מתפקדות כמו שצריך, זה משפיע על העיכול ובסופו של דבר גם על היציאות.
חוסר פעילות גופנית: אנשים שלא פעילים, שנוטים לשבת במהלך כל שעות היום, שלא זזים מספיק, הם אנשים שיסבלו גם מבעיות במערכת העיכול ובין היתר גם מעצירויות. פעילות גופנית מאפשרת לשחרר את המתח שמצטבר בחוסר תזוזה ובכך להקל על מערכת העיכול.
תופעות לוואי של תרופות: ישנן תרופות רבות שבין תופעות הלוואי שלהן גם עצירויות. לא רק תרופות שמסייעות לפתרון בעיות בריאותיות שונות אלא גם תרופות משלימות כמו תוספי ברזל יכולים לגרום לעצירות. במידה והתרופות שאתם לקוחים גורמות לעצירות יש צורך לפנות לרופא המטפל לחיפוש אחר אלטרנטיבה.
הרגלים לא נכונים: אנשים רבים יכולים להתאפק זמן רב לפני שהם הולכים לשירותים להתרוקן. הסיבה לכך יכולה להיות פחד מכניסה לשירותים ציבוריים, פחד מלעשות את הצרכים בטבע וכו'. התאפקות תורמת לעצירות כיוון שהיא פוגעת במנגנון הטבעי של מערכת העיכול.
טיפול בעצירות
הדבר הראשון שבודקים כאשר מדווחים לרופא על עצירות היא את התזונה היומיומית. תזונה עשירה בסיבים תזונתיים עם פירות וירקות, דגנים מלאים, אגוזים וכמובן צריכה של נוזלים מספקים תעזור לשיפור המצב. בנוסף חשוב מאד להקפיד על שגרת אוכל ושתייה לפי זמנים מסודרים. לא לאכול לפני השינה ולא להכביד עם ארוחות כבדות וגדולות רבות במהלך היום.
דבר נוסף הוא פעילות גופנית. גם אם מדובר באנשים מבוגרים, אנשים עם מוגבלויות כלשהן ונשים בהריון חשוב מאד להקפיד על פעילות כלשהי בתיאום עם הרופא המטפל. ישנן אינספור שיטות של פעילות גופנית מתונה ואפשר למצוא פעילות סדירה שתהיה מספקת.
טיפול אצל פרוקטולוג הוא המלצה לכל מי שסובל מעצירות כרונית שלא עוברת לאחר שינוי תזונתי ושינוי הרגלים בכלל. הפרוקטולוג יבצע בדיקות ויאבחן את מקור הבעיה, הוא ימליץ על טיפול רפואי שכולל תרופות מסוימות להקלה על העצירות בהתאם לסדר גודל התופעה אצל המטופל.
אם אתם סובלים מבעיות של עצירות כרונית שלא נפתרת לאחר מספר ימים, חשוב שתפנו לרופא המשפחה שיתן לכם הפנייה לפרוקטולוג או שתפנו לפרוקטולוג פרטי לצורך אבחון. היום ישנם פתרונות רבים לנושא העצירות ואפשר להגיע למצב מאוזן בקלות.